Uitgebreide informatie over pensioen voor startende ondernemers

Als ondernemer moet u uw eigen pensioen regelen. Regelt u niets, dan bent u aangewezen op AOW als dat er in de toekomst nog is.

Als u direct uw pensioen regelt kunt u veel extra verdienen!

Meteen goed regelen!

Als starter ligt de prioriteit meestal niet bij het opbouwen van pensioen. "Pensioen komt wel een keer". Of: "Mijn onderneming is mijn pensioen". De ervaring leert dat het opbouwen van pensioen daarna onnodig lang blijft liggen. Daardoor wordt er achteraf toch te weinig pensioen opgebouwd en is er op latere leeftijd een probleem. Of, door een incident kunt u helemaal geen pensioen meer opbouwen. Een startende ondernemer is vaak onbewust van het risico wat hiermee gelopen wordt. Geen nabestaandenpensioen voor de partner geregeld, té lang niets sparen wat niet meer valt in te halen en ga zo maar door. Het advies is dus: wordt bewust van uw situatie en kies al bij de start wat u wél en níet regelt.

De belangrijkste redenen om meteen met uw pensioen aan de slag te gaan.

U heeft veel keuzes om uw pensioen vorm te geven

Opties sparen voor uw pensioen als ondernemer

Als zelfstandig ondernemer heeft u meerdere opties hoe u kunt sparen voor uw pensioen:

  • Zelf sparen
  • Sparen in een lijfrente.
  • AOW opbouwen
  • Pensioenregeling voortzetten die u al had
  • Oudedagreserve (alleen voor eenmanszaken en VOF's)

De laatste is, hoewel de naam anders doet vermoeden, geen echte spaarpot. Het is kortgezegd een belastingschuld die u nog heeft. AOW volstaat meestal niet en daarom is bijsparen wenselijk. Zelf sparen lukt de meeste ondernemers niet of onvoldoende. Het voortzetten van de pensioenregeling is iets wat lang niet altijd kan of voordelig is. Daardoor zijn veel ondernemers aangewezen op sparen via een lijfrente. Dat is fiscaal ook nog eens aantrekkelijk!

Meer lezen over deze opties.

Als DGA heeft u extra opties als het om uw pensioen gaat

Opties sparen voor uw pensioen als ondernemer

Bent u DGA? Dan heeft u nog twee extra opties ten opzichte van andere ondernemers:

  • Sparen in de BV
  • Sparen in een DGA pensioenverzekering

Hiermee heeft u als DGA nog twee extra opties om te sparen. In de praktijk zoeken de meeste DGA's een mix tussen vrij sparen in de BV uit rendementen van het bedrijf en een basisbedrag via een lijfrente of pensioenverzekering.

Meer lezen voor uw opties als DGA

Wat kunt u het beste doen?

Zorg dat u liefst vóór aanvang van uw ondernemerschap of ander direct daarna uw pensioenpositie bepaalt. Wat moet u direct regelen? En als u niet direct begint met sparen, zorg dan dat u weet hoeveel u dan moet inhalen en wanneer u dit precies gaat doen.

Lees ook de 5 tips voor starters

Meer informatie

Wat doen wij?
Vallura adviseert ondernemers over de opbouw van pensioen. U krijgt inzicht in welke alternatieven bij uw persoonlijke situatie en wensen passen. Hierbij leveren wij een totaaloplossing. Het advies bevat een concrete aanbeveling op welke wijze u het realiseren van een onbezorgde oudedag het beste kunt vormgeven. Wij ronden dit af middels het sluiten van een lijfrente-, pensioenproduct en/of risicoverzekering als dit uit het advies naar voren komt. Wij zijn hierin volledig onafhankelijk.

Ook bewaken wij de voortgang van de opbouw voor u. Verandert uw persoonlijke situatie? Of verandert de markt of wetgeving, waarmee u uw positie kunt verbeteren? Dan zorgen wij dat u hier gebruik van kunt maken. Wij ontzorgen u hierin. Zo bent u verzekerd van een goede en onbezorgde oudedag.

Neem contact op voor een offerte of kennismakingsgesprek!