Kennisblogs

Verplicht pensioen callcenter medewerkers

Er is goed nieuws! De arbeidsvoorwaarden van callcenter medewerkers worden verbeterd in de vorm van een verplichte pensioenregeling. In dit blog wordt dieper ingegaan op deze arbeidsvoorwaarden, deze zijn vanaf 1 juli 2023 in werking gezet. Benieuwd hoe jij jouw medewerkers hierin kunt ondersteunen? Lees dan snel verder.

Lees meer

Zijn kosten voor een direct ingaand pensioen (DIP) fiscaal aftrekbaar?

Nu er nieuws over de aftrekbaarheid van kosten bij een ingaande lijfrente uitkering, komt de vraag op of ook kosten voor een direct ingaand pensioen (DIP) fiscaal aftrekbaar kunnen zijn in de belastingaangifte. In deze blog lees je ons oordeel en de mogelijkheden. 

Lees meer

Kansen voor aftrekbaarheid van kosten lijfrente uitkering

Een opmerkelijk standpunt, dat naast vraagtekens ook de nodige kansen kan bieden in de praktijk. Worden kosten voor het sluiten van een lijfrente ineens aftrekbaar?

Lees meer

Hogere jaarruimte aftrek lijfruimte valt meestal tegen

Onderdeel van de Wet toekomst pensioenen is de verruiming van de jaar- en reserveringsruimte als zijnde de ruimte die fiscaal aftrekbaar in een lijfrente kan worden gespaard. Toch leidt deze verruiming in de meeste gevallen alleen maar in het begin, minimaal 1 jaar, tot een daadwerkelijk hoger fiscaal aftrekbaar bedrag. Hoe zit dit?

Lees meer

Wijziging jaarruimte lijfrente door WTP

Met de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) verandert er het nodige in de ruimte die jaarlijks fiscaal aftrekbaar in een lijfrente gespaard kan worden.

Lees meer

Hoe je met sterke communicatie de psychologie achter pensioenkeuzes kunt beïnvloeden

Het maken van pensioenkeuzes gebeurt vaak niet rationeel. Ook geldt dat we consumptie waarvan we meteen kunnen genieten vele malen hoger waarderen dan wanneer het nog ver weg is. Dat maakt dat we bij het maken van keuzes over pensioen uitstelgedrag vertonen.

Lees meer

Hoe je het pensioenakkoord voor jouw organisatie als kans kunt gebruiken

Voor onze kennispartner HR & Communicatie schreven we een artikel in de vorm van een interview met Rudie Martens: "Hoe je het pensioenakkoord voor jouw organisatie als kans kunt gebruiken".

Lees meer

Pensioenakkoord ontwikkelingen uit de praktijk

Wat doen andere werkgevers nu aan het pensioenakkoord? In de praktijk zien we dat er een verschil bestaat tussen werkgevers die zijn aangesloten bij bedrijfstakpensioenfondsen en werkgevers die een eigen, verzekerde pensioenregeling hebben. Van werkgevers die verplicht zijn aangesloten bij een pensioenfonds zien wij vooral dat men goed geïnformeerd wil zijn over ontwikkelingen wil weten hoe je voorbereid kunt zijn. 

Lees meer