Onze kernwaarden

  • Waardecreatie
  • Co creatie
  • Passie
  • Betekenisvol

Wat kost een pensioenadviseur?

De kosten van een pensioenadviseur kunnen sterk wisselen. Pensioenadviseurs die verzekerde pensioenregeling voor ondernemers adviseren en bemiddelen hanteren uurtarieven van € 140-€ 200 per uur. Grotere kanturen hanteren nog beduidend hogere tarieven, zeker als de werkzaamheden pensioenjuridisch van aard zijn. Tarieven van € 300 per uur en meer zijn niet ongebruikelijk.

Pensioenadvies voor ondernemers (waaronder DGA's) wordt veelal door dezelfde adviseurs gegeven, maar er zijn ook financieel adviseurs (zoals assurantiekantoren of financieel planners) de dit soort werk doen en dan tegen tarieven vanaf circa € 90 per uur. 


Wat kost een pensioen advies?

De kosten van een pensioenadvies hangen samen met de complexiteit van de vraag. Veel adviseurs werken op basis van een uurtarief. Een pensioenadvies voor een kleine MKB ondernemer voor een collectieve pensioenverzekering kost meestal tussen de € 2.000 en € 4.000. Een pensioenadvies voor een particulier tussen de € 500 en € 2.500. Een pensioenadvies voor een ondernemer zit er tussenin. Veel pensioen adviezen werken ook met nazorg of onderhoudsabonnementen.

Vraag vooral vooraf hoe dat de kosten worden berekend en wat je er voor terugkrijgt. Maakt het afsluiten van een verzekering of ander financieel product onderdeel uit van het advies? Dan is de financieel adviseur verplicht een dienstverleningsdocument te laten zien. Hierin lees je onder andere of de adviseur onafhankelijk is, of er veel producten worden geleverd en wat je van de nazorg kunt  verwachten. 

Hoe kun je zelf pensioen opbouwen als ondernemer?

Als ondernemer heb je meer keuzes. Je bedrijf of bedrijfspand kan geld waard zijn waar je later van kunt leven. Je kunt sparen of beleggen. Als ondernemer met een BV (DGA) kan dit ook vanuit je BV. Daarnaast kun je als ondernemer met belastingvoordeel sparen in een lijfrente met een (geblokkeerde) bank- of beleggingsrekening of verzekering.