Wat u niet verteld wordt bij uw vrijkomende lijfrente

Mooie paddenstoel, maar wel giftig!

Veel ouderen hebben geld gespaard in een lijfrente. Deze komt vrij en u wint advies in. Daar betaalt u tegenwoordig altijd voor! Maar let op, lang niet altijd krijgt u waar voor uw geld! 

Dit is wat banken u niet vertellen!

De meeste banken geven u de keuze voor een verkort advies of volledig advies met bijbehorende prijzen. Maar ze vergeten u iets belangrijks te vertellen. In het productadvies worden alleen de eigen producten geadviseerd. Als u naar een elektronica zaak gaat om een televisie uit te zoeken en u zou ook nog eens betalen voor advies welke televisie het beste is, dan wilt u toch ook uit alle relevante merken kunnen kiezen? Oh ja, soms adviseren ze nog wel een zogenaamd ander merk. Maar toevallig is dat een merk waarmee de bank financieel verbonden is. U loopt zomaar honderden tot duizenden euro's mis, omdat een product van een andere bank zomaar betere voorwaarden heeft. En als uw lijfrente een totale waarde van € 100.000 overschrijdt (samen met het spaargeld wat u al bij uw vaste bank al heeft), wordt u dan verteld dat vanwege het depositogarantiestelsel uw geld bij een andere bank wel eens veel veiliger kon staan?

Persoonlijk advies, ja doei!

U krijgt overal persoonlijk advies. In dat zogenaamde persoonlijke advies staan zoveel standaard teksten dat u het wel nalaat om het allemaal te lezen. Maar of de adviseur uw totale financiële situatie overziet is maar de vraag. In de praktijk geeft de adviseur u alleen dit rapport omdat de toezichthouder verwacht dat er een dossier wordt gemaakt. Het dossier is daarmee vooral gericht op het gewin van de adviseur: dichttimmeren van het eigen straatje. Belt u diezelfde adviseur over een jaar nog eens op, waarschijnlijk vragen ze dan uw 'dossiernummer' of geeft een nieuwe collega aan dat u moet betalen voor nieuw advies.

Doe maar een bancaire lijfrente!

Tegenwoordig lijkt iedereen een bancaire lijfrente te kiezen. Op zich begrijpelijk, maar dat is toch in lang niet alle gevallen zo goed als het lijkt. De bancaire lijfrente wordt gecombineerd met een vaste rente. Dat levert met de huidige rentestand nauwelijks rendement op. Kan dat niet anders? Jazeker wel. Ook bij een uitkerende lijfrente. Wist u ook dat u daarmee zomaar tienduizenden euro's meer rendement kunt maken? 

Dus laat u goed adviseren!