Jouw lijfrente komt vrij, wat nu?

Als jouw lijfrente op einddatum komt, kun je keuzes maken óf en hoe je deze tot uitkering wilt laten komen. De mogelijkheden die je hebt zijn niet alleen afhankelijk van de producten in de markt die er zijn, maar ook afhankelijk van de (fiscale) spelregels die van toepassing zijn. De juiste keuze kan jou veel geld opleveren.  Waar kun jij zoal op letten?

Met de juiste keuzes kun je veel geld verdienen!

Een aantal aspecten spelen een rol bij jouw keuzes. De belangrijke eerste vraag is: heb je het geld al nodig? Op basis daarvan kun je er voor kiezen om de lijfrente tot uitkering te laten komen of om er nog even mee te wachten. Vaak is het belastingtarief dat ná de AOW leeftijd van toepassing is gunstiger dan het belastingtarief vóór de AOW leeftijd. Dus als je de uitkering nog niet nodig hebt, dan is het in veel gevallen interessant nog even te wachten met uitkeren. Hoe lang je hiermee mag wachten en hoe lang de uitkeringstermijn van een lijfrente mag zijn, is sterk verschillend van de situatie en de periode waarin premie is betaald in het lijfrenteproduct dat jij hebt. Houdt er rekening mee dat je jouw keuze voor een vrijkomende lijfrente in ieder geval uiterlijk in het kalenderjaar ná de expiratiedatum moet maken. Doe je dat niet, dan loop je het risico op een stevige fiscale (boete)heffing.

Zelf doen, naar de bank of een onafhankelijke adviseur inschakelen?
Tegenwoordig zijn er diverse websites waar je zelf een lijfrente kunt afsluiten. Zeker de bancaire lijfrentes zijn relatief eenvoudige en transparante producten. Bancaire lijfrentes hebben de afgelopen jaren erg aan populariteit gewonnen, maar verliezen weer terrein door de lage rentestanden. Om er voor te zorgen dat je toch geen kansen misloopt is het aan te raden advies in te winnen bij een specialist. Veel banken en verzekeringskantoren kunnen lijfrente producten voor jou afsluiten. Ze doen echter niet allemaal hetzelfde. De meeste verzekeringskantoren bekijken maar een beperkt aantal mogelijkheden voor jou en de meeste banken verkopen alleen hun eigen producten. Daarmee loop jij het risico dat een voor jou veel gunstiger product niet geadviseerd wordt. Zeker als je veel vermogen in jouw lijfrente hebt zitten is het absoluut de moeite waard een onafhankelijke adviseur in te schakelen.

Wat doen wij?
Vallura is een onafhankelijk adviseur op het gebied van oudedagsvoorzieningen. Je krijgt inzicht in welke alternatieven bij jouw persoonlijke situatie en wensen passen. Hierbij leveren wij een totaaloplossing. Het advies bevat een concrete aanbeveling op welke wijze jij het realiseren van een onbezorgde oudedag het beste kunt vormgeven. Wij ronden dit af middels het sluiten van een lijfrenteproduct dat het beste bij jouw wensen en situatie past.

Ook bestaat de mogelijkheid om middels een serviceabonnement jouw situatie te laten bewaken. Wij worden daarmee jouw aanspreekpunt voor al jouw pensioen aangelegenheden en houden jouw situatie in de gaten. Is het verstandig een andere keuze te maken? Dan hoor je dat van ons!