Pensioen in je sollicitatiegesprek

De pensioenregeling wordt door sollicitanten steeds vaker in de overwegingen meegenomen voor de keuze voor een werkgever. De meeste werkgevers geven in zo'n gesprek vaak aan dat ze een goede pensioenregeling hebben. Om de werkgever te prikkelen is het belangrijk om dit verder uit te leggen. Door de verandering van het hele pensioenstelsel als gevolg van de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen, gaat de behoefte aan informatie door sollicitanten verder toenemen.  

In dit kennisblog worden de drie belangrijkste veranderingen uit de Wet Toekomst Pensioenen voor het sollicitatiegesprek toegelicht. Wil je meer weten informatie hoe je de sollicitant kunt prikkelen met betrekking tot de pensioenregeling, lees dan onze whitepaper, waarin de vijf meest gemaakt fouten en praktijkoplossingen worden beschreven.


De invloed van de Wet Toekomst Pensioenen

Komende jaren gaan álle pensioenregelingen omgevormd worden naar een premieregeling met een vlakke premie, wat betekent dit nu? 

- Een premieregeling is een regeling is een regeling waar bekend is hoeveel geld er maandelijks wordt gespaard, maar onzeker is wat dit precies aan pensioenuitkering gaat opleveren. 

- Een vlakke premie wil zeggen dat de hoogte van het bedrag niet langer leeftijdsafhankelijk is; welk inkomensafhankelijk. 

Er zijn drie belangrijke ontwikkelingen te voorzien als het gaat om pensioen in het arbeidsvoorwaarden gesprek. 

Toename transparantie & vergelijkbaarheid over de kwaliteit van de pensioenregeling

Omdat alle pensioenregelingen in de toekomst uitgaan van een vast percentage aan inleg van de pensioenpremie, ongeacht leeftijd, is dit percentage relatief eenvoudig te vergelijken.

Stel dat de pensioenregeling A heeft een vlakke premie van 10%, terwijl pensioenregeling B een vlakke premie van 18% kent, dan is het meteen duidelijk dat je meer pensioen mag verwachten in pensioenregeling B, omdat het percentage zoveel hoger is. 

Ook de eigen bijdrage, het deel dat de werknemer hiervan zelf moet betalen, wordt zo veel makkelijker te vergelijken. Het hoeft niet per definitie te zijn dat de pensioenregeling met de hoogste vlakke premie ook voor de medewerker het meeste waarde oplever.t Stel diezelfde pensioenregeling A kent géén eigen bijdrage. En pensioenregeling B kent een 50% eigen bijdrage. In pensioenregeling B betaalt de werkgever 50% van 18% = 9%. Terwijl in pensioenregeling A de werkgever de volledige 10% betaalt. Dan draagt de werkgever van pensioenregeling A dus net iets meer bij in de pensioenregeling.  Dat betekent dat de waarde voor de sollicitant hoger is, immers hij krijgt 1% meer van de werkgever. 

Toekomstgericht zullen werknemers daardoor makkelijker en daardoor ook vaker de kwaliteit van de pensioenregeling mee gaan nemen in de keuze voor een nieuwe werkgever.

Ter aanvulling is het goed om te realiseren dat circa 80% van werkend Nederland pensioen opbouwt bij pensioenfondsen, veelal verplicht gesteld vanuit de sector. Percentages van premie van 25% zijn daar gebruikelijk. Hoewel niet geheel vergelijkbaar, zijn de premies bij de werkgevers die zelf een pensioenregeling hebben lopen bij een zelf gekozen pensioenpartij in de regel lager. Meestal lager dan 15%. Door de wijziging in het systeem is het realistisch dat met name bij bedrijven die een eigen pensioenregeling hebben en werknemers werven uit sectoren uit een bedrijfstak met een verplicht pensioenfonds bedacht moeten zijn op vragen over de verschillen in pensioenregeling. Als komende jaren de pensioenfondsen de overgang naar het nieuwe systeem realiseren, komt hier meer duidelijkheid en inzicht in. 

Het hebben van een kwalitatief goede pensioenregeling wordt daarmee belangrijker.

Toename van onduidelijkheid en keuzemogelijkheden 

Omdat in alle pensioenregelingen toekomstgericht verschuiven van een ‘zekere opbrengst’ naar een ‘zekere inleg’ ontstaan er voor de medewerkers meer onduidelijkheden en behoeftes om hier richting aan te kunnen geven. Met die nieuwe 'zekere inleg' is er wel een verwachting over de hoogte van het te verwachten pensioeninkomen, maar is dit onzeker. Het kan hoger of lager uitvallen.

De verwachting is ook dat er meer keuzemogelijkheden gaan komen, zoals keuzes met bijsparen, beleggingskeuzes en extra dekkingen voor het nabestaandenpensioen. De toch al groeiende behoefte aan begeleiding zal hier een verdere impuls van krijgen.

Dat betekent dat het aanbieden van keuzebegeleiding een nadrukkelijkere voorwaarde gaat worden om te kunnen spreken van een goede pensioenregeling.

De komst van nieuwe pensioenwijsheden

De veranderingen in het systeem zullen nieuwe pensioenwijsheden met zich meebrengen waarmee medewerkers zich gaan wapenen. Zo wordt vaak gezegd je in je laatste werkzame jaren het meeste pensioen opbouwt en is een algemene bekendheid dat je over pensioen minder belasting betaalt. Beide 'algemene bekendheden' hoeven overigens niet (altijd) waar te zijn en is afhankelijk van de persoonlijke situatie en omstandigheden. 

In de verandering naar het nieuwe systeem zullen andere algemene wijsheden gaan ontstaan. Bijvoorbeeld dat het voor ouderen veel pensioen gaat kosten om nog van baan te wisselen en voor jongeren dit veel extra pensioen kan gaan opleveren. 


Meer weten?

Neem contact met ons op, dan bespreken we graag de mogelijkheden met je. 

Terug naar kennisblogs