Grijp je eigen voorjaar: deadlines belastingvoordeel voor ondernemers in aantocht

Grijp je eigen voorjaar: deadlines belastingvoordeel voor ondernemers in aantocht

Komende periode lopen weer een aantal fiscale deadlines af om belastingvoordeel te behalen.  Bovendien lopen onze aanmelding op onze 'leef nu & later' dagen door en kun je je plekje nu nog veilig stellen!

Belastingteruggave op lijfrente/banksparen (deadline gratis opgave 31 maart 2018)

Door ontwikkelingen in rechtspraak bestaat de verwachting dat extra belastinggeld op lijfrente teruggekregen kan worden. Spaar je in een lijfrente? Kijk dan zeker even naar de mogelijkheden. Dit geldt ook voor ondernemers die afgelopen jaren het bedrijf beëindigd/verkocht hebben of de rechtsvorm hebben gewijzigd naar een BV-structuur. Op basis van de eerste ervaringen is het belang meestal tussen de € 500 en € 1.500 aan teruggave. Aanmelding voor het einde van de maand is kosteloos. Bij aanmelding wordt tevens een gratis quick-scan aangeboden. Laat deze kans niet liggen.

Aanvragen /verbreken fiscale eenheid vennootschapsbelasting (deadline 1 april)

Ondernemers met meerdere BV’s kunnen met een fiscale eenheid winsten resultaten van verschillende BV’s bijelkaar tellen. Wijzigingen voor 2018 moeten voor 1 april zijn doorgegeven. In de huidige economie kan dit vooral interessant zijn voor drie situaties.

  1. Voor ondernemers die een nieuwe BV hebben opgericht en een aanloopverlies willen verrekenen met winsten van andere BV’s. Het belang is 20% vennootschapsbelasting over het aanloopverlies.
  2. Voor ondernemers met stijgende resultaten die gezamenlijk boven de € 200.000 komen en daardoor in de tweede tariefschijf van de vennootschapsbelasting komen. Met het verbreken van de fiscale eenheid kan een lagere belastingdruk bereikt worden. Het belang is 5% over de winsten boven € 200.000
  3. Voor ondernemers die komend jaar gaan investeren. Soms mag (kleinschaligheids)investeringsaftrek alleen worden toegepast in de BV waarin de investering wordt gedaan en kan een fiscale eenheid helpen om tot aftrek te komen. Of door het verbreken van de fiscale eenheid kunnen investeringen worden verdeeld over meerdere BV’s en zo een hogere aftrek geclaimd worden. Het belang kan zomaar enkele duizenden euro’s zijn.

Intentieverklaring (ruisende) inbreng in een BV (deadline 1 april 2018)

Met de registratie van een intentieverklaring kan gerealiseerd worden dat een eenmanszaak (of mts/ VOF) fiscaal met terugwerkende kracht naar 1 januari 2018 wordt omgezet in een BV. Achteraf nog je belastingvoordeel pakken dus. Met de verbeterende economische resultaten wordt een BV structuur voor veel ondernemers interessanter. Met een intentieverklaring houd je die optie langere tijd open en kan op een later moment een definitieve keuze worden gemaakt. Het verplicht je tot niets. De deadline van 1 april is belangrijk om de opties van ruisende inbreng én geruisloze inbreng open te houden en daarmee je belastingopties helemaal open te houden.

Ken je ook al de variant om een vof aan te gaan tussen je onderneming en een eigen BV? Dat levert vaak duizenden euro’s per jaar op als de jaarwinst zit tussen de € 100.000 en € 150.000. We helpen je graag verder

Aanvragen voorlopige aanslag ter voorkoming van heffingsrente (deadline 24 maart 2018)

Aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting die worden opgelegd vanaf 1 juli 2018 over belastingjaar 2017 worden verhoogd met heffingsrente. Gezien de bewerkingstijd bij de fiscus is het tijd om nú een voorlopige aanslag aan te vragen als je verwacht dat je winst gestegen is. Zeker bij BV’s, waar de heffingsrente 8% (!) bedraagt, is het zeer aan te bevelen een voorlopige aanslag aan te vragen. Hanteer 24 maart als deadline als er al een voorlopige aanslag is opgelegd. Voor situaties waar nog geen voorlopige aanslag is opgelegd, kan 1 mei als deadline worden gehanteerd.

Afstorten fiscale oudedagsreserve (deadline 30 juni)

Jaarlijks mag de fiscale oudedagsreserve (FOR) worden afgestort vóór 1 juli om nog in het vorige kalenderjaar in de belastingaangifte te verwerken. Met een juiste planning kan hiermee een leuk bedrag aan belasting bespaard worden. Met name voor de wat oudere ondernemers is dit een goede planning om de verplichte vrijval van de FOR te voorkomen, arbeidskorting te benutten of soms verdamping van verliezen tegen te gaan.

Voor ondernemers met spaargeld dat in box III belast wordt, is dit een nuttige tip om box III heffing te voorkomen en meer rendement op het spaargeld te maken. Sparen in een bancaire lijfrente levert namelijk meer rente op dan een gewone spaarrekening. 


Afstorten stakingswinst lijfrente (deadline 30 juni)

Ondernemers die in kalenderjaar 2017 het bedrijf beëindigd of verkocht hebben kunnen met het afsluiten van een lijfrente voor (een deel van) de stakingswinst fors belasting besparen. Vaak vele duizenden euro's. De afstorting moet voor 1 juli 2018 gebeuren. Het is verstandig nu al actie op te ondernemen, zodat de afstorting tijdig kan gebeuren en je de tijd hebt om een goede lijfrente uit te kiezen.

Vallura helpt

Wij adviseren u graag over je fiscale mogelijkheden en/of het afsluiten van goed lijfrente product.

Terug naar nieuws