Kan mijn pensioenpot leegraken?
Dit is een veelgestelde vraag naar aanleiding van de wijziging in de pensioenwet. In dit kennisblog gaan we in op een aantal vragen die vaak gesteld worden over dit onderwerp. En beantwoorden we de vraag ''kan mijn pensioenpot leegraken?''
De vijf meest gestelde vragen:
- Ik vraag me af welke invloed de nieuwe pensioenwet op mij heeft.
- Ik vraag me af of mijn hele pensioenpot leeg kan raken.
- Ontvangen mijn partner en kinderen mijn pensioen na mijn overlijden?
- Kunnen mijn nabestaanden mijn lijfrente ontvangen?
- Wat kan ik op dit moment het beste doen?
''Ik vraag me af welke invloed de nieuwe pensioenwet op mij heeft''
In de komende jaren staat er een significante verschuiving op de planning voor alle pensioenregelingen van werkenden. Deze verandering omvat een overgang naar een nieuw systeem, waarbij elke maand een bijdrage wordt toegevoegd aan een persoonlijke 'pensioenpot'.
Deze pot groeit gestaag door beleggingen, die op hun beurt de waarde van het pensioenkapitaal beïnvloeden. Wanneer het moment van pensionering nadert, wordt deze pot omgezet in een periodieke uitkering.
De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van verschillende variabelen, waaronder:
- Het opgebouwde bedrag
- De gemiddelde levensverwachting
- De rentestand op het moment van uitkeren
Hoewel deze overgang naar een nieuw systeem bedoeld is om het pensioenstelsel te verbeteren, brengt het ook een zekere mate van onzekerheid met zich mee. Vergelijkbaar met het plannen van een lange reis, waarbij de geschatte aankomsttijd kan fluctueren op basis van verschillende factoren, blijft de exacte uitkomst van het pensioensysteem tot op zekere hoogte onvoorspelbaar.
''Ik vraag me af of mijn hele pensioenpot leeg kan raken''
Het korte antwoord: Nee, jouw pensioenpot kan niet geheel leegraken.
De vertrouwde waarschuwing bij beleggingen is dat je in het ergste geval al je geld kunt verliezen. Gelukkig zorgen pensioenpartijen voor een zorgvuldige spreiding en balans in de samenstelling van de beleggingen, waardoor dit praktisch ondenkbaar is.
Het is belangrijk om te benadrukken dat je pensioenpot niet 'leeg' kan raken door uitkeringen, zelfs niet als je een hoge leeftijd bereikt. Op de pensioenleeftijd wordt je pot omgezet in een periodieke uitkering, waarbij de pensioenpartij het risico van een lang of kort leven overneemt. Hierdoor verandert je pensioenpot eigenlijk in een uitkering en kan deze niet meer 'leegraken'.
Pensioenfondsen en verzekeraars baseren hun uitkeringen op gemiddelden, waardoor ze blijven uitkeren zelfs als je langer leeft dan de gemiddelde levensverwachting.
''Ontvangen mijn partner en kinderen mijn pensioen na mijn overlijden?''
Als je komt te overlijden vóór je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, komt het opgebouwde pensioenkapitaal te vervallen. Gelukkig voorziet een pensioenregeling vaak in een nabestaandenpensioen, waardoor je partner en soms ook je kinderen een uitkering ontvangen.
Eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, blijft dit nabestaandenpensioen een relevante overweging. Je kunt er dan voor kiezen om een deel van je pensioen aan je partner over te dragen, zodat deze bij jouw overlijden een uitkering ontvangt. Dit is een veelvoorkomende praktijk waarbij het risico van het pensioen bij de pensioenpartij ligt, op basis van gemiddelden.
''Kunnen mijn nabestaanden mijn lijfrente ontvangen?''
Wanneer je privé spaart voor je pensioen, bijvoorbeeld via een lijfrente bij een bank, bouw je een eigen pot op die bij je pensionering wordt omgezet naar een uitkering. Bij overlijden vóór de pensioendatum gaat de waarde van de lijfrente over op je nabestaanden, waardoor 'de pot' behouden blijft.
Op de pensioendatum kies je de uitvoerder van de lijfrente. Onder bepaalde voorwaarden kun je ook kiezen voor een tijdelijke uitkering, waarbij de pot volledig wordt benut. Met andere woorden, je hebt afgesproken dat de pot wordt omgezet in een uitkering die niet afhankelijk is van je levensduur. Als je vóór de afgesproken einddatum overlijdt, gaan de resterende uitkeringen naar je nalatenschap, zelfs als je partner eerder zou overlijden.
''Wat kan ik op dit moment het beste doen?''
Op dit moment is het van belang om goed geïnformeerd te zijn over de veranderingen in jouw pensioenregeling, vooral als deze wordt omgezet naar een nieuw systeem. Neem de tijd om de details te begrijpen, zodat je beter kunt inschatten wat dit voor jou betekent.
Verder is het verstandig om te evalueren of de verwachte uitkering uit je pensioenpot toereikend zal zijn voor je toekomstige behoeften. Overweeg ook om extra middelen opzij te zetten indien nodig. Deze overwegingen zijn persoonlijk en variëren per individu, afhankelijk van je situatie en doelen.
Terug naar kennisblogs