Wat te doen met het pensioen in de eigen BV?

Als DGA staat wordt je geconfronteerd met gewijzigde wetgeving. Het is niet langer mogelijk pensioen in de eigen BV op te bouwen. Er zijn twee regelingen gemaakt om hier belastingtechnisch gunstig mee om te kunnen gaan. Afkopen tegen een kortingstarief en omzetten naar een 20-jarige uitkering. Wat het meest gunstig is, hangt af van de persoonlijke situatie. Door enkele slimme trucs kun je soms nog meer geld besparen. Onderneem in ieder geval op tijd actie. Na het jaareinde is de korting die je krijgt bij één van de opties namelijk minder. Kijk ook meteen hoe je wél jouw toekomstige opbouw wilt vormgeven en of je jouw vermogen fiscaal kunt optimaliseren.

Welke keuze opties heb je?
Jij kunt kiezen uit drie opties:

  • Het pensioen laten zoals het is, maar niet langer pensioen opbouwen
  • Het pensioen in één keer afkopen. Je betaalt dan in één keer de belasting onder een kortingstarief en mag het netto gedeelte aan jou in privé uitbetalen
  • Het pensioen omzetten naar een oudedagsreserve. Hierdoor krijg je niet langer een levenslange pensioenuitkering van de BV, maar een uitkering in een vaste periode (van meestal 20 jaar)
Wat moet er gebeuren? 
  • Als je nu nog pensioen opbouwt, moet dit stopgezet worden onder het maken van een schriftelijke vastlegging.
  • Wil je gebruik maken van de nieuwe regelingen? Dan moet er in ieder geval een informatieformulier naar de belastingdienst worden opgestuurd, waarbij het noodzakelijk is een actuariële berekening te maken van de actuele waarde van het pensioen.
  • Ook leg jij jouw keuze inhoudelijk vast in een overeenkomst met uw BV inclusief besluitvoering door de vergadering van aandeelhouders.
  • Heb je ee partner of ex-partner? Dan dient zij ook mede te ondertekenen én zullen aanvullende afspraken over de impact van het pensioen met uw partner noodzakelijk zijn.
  • Als u kiest voor afkoop wordt eenmalig de uitkering in een loonaangifte opgenomen. Heeft u al een uitkerend pensioen? Dan moet de loonadministratie op uw keuze worden aangepast. 

Wat doen wij?

Vallura adviseert, begeleidt en ontzorgt u in de te maken keuzes en te ondernemen acties en werkt hierbij met een scherp tarief.

Interesse? Neem contact op voor een offerte of kennismakingsgesprek!