Contouren tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW)

Contouren tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW)


De contouren van de noodmaatregel NOW zijn bekendgemaakt. Op basis van de persconferentie verwachten we op 6 april openstelling van de aanvraag met een doorlooptijd van 3-4 weken voordat de eerste voorschotten worden uitbetaald.  Het kabinet roept om om vooral gebruik te maken van de regeling als er sprake is van nood.

De NOW biedt ook compensatie voor aanvullende lasten en kosten zoals werkgeverspremies, pensioenpremies (werknemers- en werkgeversdeel). Dit maakt onderdeel uit van de aanvullende kosten die de werkgever heeft, aldus de regeling. "De werkgever heeft naast het loon te maken met andere kosten voor de werknemers, zoals bijvoorbeeld pensioenpremies (zowel het werkgeversdeel als het werknemersdeel), premies voor de werknemersverzekeringen en (in veel gevallen) een reservering voor het uitbetalen van vakantiegeld. Ook deze kosten worden vergoed. Een individuele berekening daarvan is niet mogelijk voor de NOW. UWV hanteert voor alle werkgevers een zelfde opslag van 30% bovenop de loonsom."

Enkele belangrijke (nieuwe) punten:

  • Er wordt een opgave gedaan van het verwachte omzetverlies, waarbij er achteraf wordt getoetst en verrekend op basis van het echte omzetverlies
  • De aanvraag wordt gedaan voor maximaal 3 maanden. Het loon wordt berekend over de periode maart-april-mei, terwijl voor de omzet gekozen kan worden voor de driemaandsperiode vanaf 1 maart, 1 april of 1 mei 2020. De omzet wordt vergeleken met een kwart van de omzet van 2019. 
  • Bij het vaststellen van het definitieve bedrag wordt, tenzij de omvang kleiner is dan een nader te bepalen subsidiebedrag, een accountantsverklaring gevraagd. Dit bedrag is nog niet bekend.
  • Voor de loonsom neemt het UWV automatisch de loonsom uit de loonaangifte bij de Belastingdienst over, waarbij de grondslag van het SV loon de maatstaf is. Er geldt een maximum loon van 9539 per werknemer per maand. Controle vind plaats door de loonsom te vergelijken met die van januari 2020
  • Er wordt op concernniveau getoetst of er omzetverlies is
  • Is/wordt er na 17 maart 2020 een ontslagaanvraag op redelijke grond aangevraagd? Het hieraan gerelateerde loon met wordt verhoging van 50% afgetrokken van de toepassing van de regeling. Deze sanctie kan worden verhinderd door de ontslag aanvraag uiterlijk 7 april in te trekken of binnen vijf werkdagen na de aanvraag voor de subsidieverlening NOW.
  • De aanvraagperiode loopt tot 31 mei 2020. Binnen 13 weken volgt een besluit op de aanvraag, waarin tevens wordt vermeld binnen welke termijn de (definitieve) vaststelling van de subsidie moet worden aangevraagd

Lees meer bij rijksoverheid en nieuwsbericht

Lees de gehele regeling hier (pdf).

Meer over gevolgen corona op pensioen voor werkgevers en diens medewerkers


Terug naar nieuws