Opname van pensioen ineens

De opname van pensioen ineens gaat waarschijnlijk mogelijk zijn vanaf 2021. Het gaat om een betaling van 10% over de waarde van het pensioen als een bedrag ineens. De pensioenjackpot, zoals wij eerder berichten. Deze mogelijkheid van betaling ineens mag over pensioen, maar ook over lijfrenten toegepast worden.

Inmiddels is er meer bekend over hoe de voorwaarden eruit gaan zien:

  • het is niet de verwachting dat er een speciaal belastingtarief of belastingkorting toegepast gaat worden op deze afkoop. Een dergelijke uitkering komt voor wat betreft de belastingheffing bovenop het andere inkomen wat er in het jaar is.
  • afkoop mag alleen op de pensioendatum
  • er mag geen klein pensioen meer overblijven
  • er mag maximaal 10% worden opgenomen

- als er gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid tot uitbetaling ineens, komt de mogelijkheid van de zogenaamde hoog-laag constructie te vervallen. Met deze hoog-laag constructie kan er bij levenslange pensioenuitkeringen voor worden gekozen om de eerste 5 tot 10 jaar een hogere uitkering te krijgen in ruil voor een lagere uitkering na de periode.

Deze laatste toevoeging pleit nadrukkelijker voor (bij)sparen voor de oudedag in een lijfrente. Daar kan op een andere wijze gezorgd worden voor een hogere uitkering in de eerste jaren van pensionering. 

Terug naar nieuws