Struisvogelpolitiek met ondernemerspensioen

Struisvogelpolitiek met ondernemerspensioen

Onderzoeken liegen er niet om. Veel ondernemers / zelfstandigen hanteren struisvogelpolitiek als het om hun pensioen gaat. Gevolg: een niet op te lossen probleem op latere leeftijd. Hoe zit dit en wat kun je er aan doen?

De harde feiten

Uit onderzoeken blijkt dat van de ondernemers / zelfstandigen:

  • 82% verwacht een veel slechter pensioen te hebben dan de gepensioneerden van nu
  • 60% niet weet of ze voldoende inkomen gaan hebben om alle uitgaven te betalen
  • 82% niet voorbereid is op de financiële toekomst

Aanpakken = oplossen

Een pensioenadvies hoeft geen 20 kantjes complex, dik en duur rapport te zijn. Een goed pensioenadvies geeft veel inzichten en praktische acties die geld opleveren. Het belangrijkste is dat er een toekomstvisie is. Een visie die past bij jou als persoon én ondernemer. Maar vooral een visie die rust brengt zodat je niet langer voor struisvogel hoeft te spelen.

Klassieke fouten

Een vaak gehoorde opvatting: pensioen daar hoef je pas ‘later’ iets mee te doen. Niets is minder waar. Als je jong begint kost pensioen betrekkelijk weinig. Dat komt doordat er vele jaren rendement gemaakt kan worden.
De visie ‘mijn bedrijf(spand) is mijn pensioen’ roept een ondernemer ook nogal eens. Dat kan… De ervaring leert echter dat dit voor maar een zeer kleine groep ondernemers daadwerkelijk zo is. De rest hoopt tegen beter weten in.
De accountant/financieel adviseur zegt: ‘ga banksparen’. Dit was enkele jaren geleden vaak wel aantrekkelijk, maar inmiddels levert dit al veel minder rente op en dus wordt het gewenste pensioeninkomen zeker niet gehaald. Aanpassen dus!

Ga naar de tandarts voor controle

Huh? Naar de tandarts? Nee niet echt natuurlijk. Maar voor je gebit ga je ook 1x of 2x per jaar op controle. Met je financiële toekomst is een vermogen gemoeid van al snel 5 nullen. Daarvoor gaat bijna niemand op controle. Gevolg: een mooi gebit, maar een rot pensioen. Dus als je de afgelopen 5 jaar geen pensioencontrole hebt gedaan, dan wordt het hoog tijd!

Diensten Vallura

Terug naar nieuws