Met pensioen = financieel onafhankelijk zijn

Met pensioen = financieel onafhankelijk zijn

Financieel onafhankelijk zijn

Google eens “financieel onafhankelijk”. Het resultaat varieert van “het hebben van voldoende inkomen uit werk & uitkering” tot “volledig kunnen leven van opbrengsten uit vermogen”. Vertaald naar pensionering wordt het: “financieel onbezorgd het gewenste leven kunnen leiden zonder nog te werken”.


Pensioendroom

Het beeld dat ‘met pensioen gaan’ oproept is een ‘oudere persoon’ die stopt met werken of zelfs al achter de spreekwoordelijke geraniums zit. Niet het ideaalplaatje. Het gevoel dat ‘met pensioen gaan’ oproept is beter: tijd om leuke dingen te doen en ‘niet meer móeten werken’. Een prettig gevoel, zoals financieel onafhankelijk zijn. Of het lukt om op de (wettelijke) pensioenleeftijd (of eerder) daadwerkelijk financieel onafhankelijk te zijn, heb je grotendeels zelf in de hand. Neem de regie, stel doelen en zorg dat die pensioendroom werkelijkheid wordt. Laatst had ik een klant die letterlijk zei: “fijn dat ik nu niet meer móet werken en mag genieten”.

Plan en keuzemomenten benutten

Voor iedereen geldt dat met financiële onafhankelijkheid veel geld is gemoeid. Voor de een is dat minder dan voor een ander. Vergelijk het met de aanschaf van een huis. De een woont ‘duurder’ dan een ander. Een plan helpt om te bepalen om hoeveel geld het gaat. Daarna begint het echt. In de uitvoering van het plan zijn er diverse keuzemomenten, die in de praktijk vaak niet worden herkend. Gevolg: de droom wordt niet gerealiseerd. Vergelijk met het onderhoud van een huis. Zonder onderhoud gaat van alles kapot en daalt de waarde aanzienlijk.


Tip: zorg eerst voor een plan en stuur periodiek bij om de pensioendroom te realiseren. Een goede adviseur helpt om de keuzemomenten te herkennen en in te vullen.

Diensten Vallura

Terug naar nieuws