Mysterie pensioen ondernemer ontrafeld

Mysterie pensioen ondernemer ontrafeld

Psychologisch spel

We maken de keuzes vanuit ons onderbewuste. Sparen voor de oudedag levert ons vandaag niets op. We kiezen voor de dingen die we nú willen. We ervaren geen ‘pijn’ van deze keuze. Pensioen is nog ver weg, dus dat zien we dan wel. Uit onderzoek blijkt dat we bij complexe vraagstukken, zoals pensioen, keuzes maken op gevoel in plaats van ratio. Daardoor worden keuzes uitgesteld of worden verkeerde keuzes gemaakt.

De oplossing: iemand die je de waarheid durft te vertellen, die een stok achter de deur is en die eerlijk zegt wat hij wel voor je kan doen, maar ook wat hij niet kan.

Slecht imago

De oplossingen: werk met een onafhankelijk adviseur die meerdere financiële producten vergelijkt. Zorg voor een stabiel toekomstplan, bestand tegen jaarlijkse wetswijzigingen. Dat scheelt een hoop werk en geld, nu en in de toekomst.
De sector ‘pensioen’ kampt met forse imagoschade, welke het ondernemen van actie verder ontmoedigt. Bijvoorbeeld: de overheid faalt met alsmaar veranderende wetgeving om pensioen minder complex te maken. Banken en verzekeraars hebben met ‘woekerpolissen’ het vertrouwen van de consument ernstig geschaad. En zolang financiële dienstverleners advieskosten rekenen voor het verkopen van eigen producten verandert dit imago niet.

En als we pensioen krijgen, dan willen we daar natuurlijk zo min mogelijk belasting over betalen. Vrij algemeen bekend is dat de belastingtarieven vanaf de AOW leeftijd gunstiger zijn dan vóór de AOW leeftijd.Verder loopt het belastingtarief op naarmate het inkomen hoger wordt, ook bekend als de stijgende tariefschijven. In de pensioenplanning wordt daar meestal wel rekening mee gehouden.

Vergeten belastingoptimalisatie

Maar voor (bijna) gepensioneerden worden bijkomende effecten in de belastingheffing niet meegenomen. En daar is nu juist serieus geld mee te verdienen. Zo loopt de arbeidskorting voor ouderen af bij een bruto jaarinkomen van grofweg € 36.000-€ 45.000. Het belastingtarief in die range is dan onvoorzien circa 15% hoger. Naast inkomstenbelasting wordt bijdrage zorgverzekeringswet (ZVW) ingehouden op een pensioenuitkering. Dat is nog eens 5,2% 'belasting'.

Gouden kansen

Met sparen voor pensioen wordt serieus belastinggeld bespaard. Wel zo prettig bij de stijgende belastingheffing over hogere winsten en spaargeld nu de economie bloeit. Bewust sparen stelt je pensioendroom veilig. Gebruik de nieuwere financiële producten: lage kosten, geen vermogensverlies bij overlijden én flexibilteit bij arbeidsongeschiktheid. Deze voordelen laat je toch niet liggen?

Diensten ValluraTerug naar nieuws