Kennisblog | Directe betaling lijfrente inleg door werkgever voor werknemer aftrekbaar

Steeds meer werkgevers kiezen ervoor om, in plaats van een pensioenregeling, de werknemers te laten sparen voor later middels een lijfrente. Zodra de werkgever rechtstreeks de betaling naar de lijfrente aanbieder doet, komt de vraag op hoe dit belastingtechnisch uitpakt. De kennisgroep van de Belastingdienst verduidelijkt in haar standpunt de aftrekbaarheid van de lijfrente. 


Steeds vaker kiezen werkgevers voor lijfrente

Recent ging onze blog over de opmars van banksparen onder werkgevers. Ofwel, steeds vaker kiezen werkgevers ervoor om de pensioenvoorziening vorm te geven middels een lijfrente. 

Wat is een lijfrente  / banksparen ?

De lijfrente is begrip die wat ouderwets klinkt. Als je als ondernemer/werknemer zélf je pensioen wilt regelen kan dat door er zelf voor te sparen. Vroeger deed je dit dan door er een lijfrente verzekering voor af te sluiten. In deze verzekering betaal je, meestal maandelijks, premie wat resulteert in een groter gespaard bedrag op pensioenleeftijd. Het bijzondere van de lijfrenteverzekering is dat de premie onder voorwaarden aftrekbaar is voor de (inkomsten)belasting. Het levert  belastingvoordeel op en dat maakt het sparen in een lijfrente gunstiger dan sparen op bijvoorbeeld een spaarrekening. Aan het verkrijgen van het belastingvoordeel zijn enkele regels verbonden. Je mag de waarde niet zomaar weer opnemen voor de aankoop van bijvoorbeeld een camper of verbouwing van je huis. Het geld moet vanaf pensioenleeftijd worden uitbetaald, verspreid over een langere periode van jaren. 

Sinds 2008 is het ook mogelijk om die lijfrente bij een bank af te sluiten. Toen is de term banksparen ontstaan. Toen nog kon dit ook een bankrekening zijn die gekoppeld was aan de hypotheek. Banksparen als lijfrente werd specifieker geduid als een bancaire lijfrente. En banksparen voor de woning een spaarrekening eigen woning (SEW). Deze laatste vorm van sparen is niet langer mogelijk, althans niet specifiek met belastingvoordeel. De bancaire lijfrente kan nog wel 'gewoon' en blijft aan populariteit aan het winnen.

Beleggen bij banksparen

Misschien is de term wat verwarrend, want banksparen hoeft niet altijd een soort van spaarrekening te zijn waarop je rente ontvangt. Het zijn juist de aanbieders van dit type product die je geld in beleggingen verdelen, die de grootste groei doormaken.  

Belastingtechnische uitdagingen bij betaling banksparen door de werkgever

De werkgever die er voor zorgt dat de inleg op een bancaire lijfrente (banksparen dus) rechtstreeks op de rekening van de werknemer stort, komt voor enige belastingtechnische uitdagingen te staan. De lijfrente is namelijk nooit bedoeld geweest om via een werkgever tot stand te komen, maar door die werknemer zelf. De aftrek zit bij de werknemer, de verplichting tot betaling ook. Anders dan bij pensioen, waarbij de werkgever altijd de premie voor het pensioen betaald, is in de wet loonbelasting geregeld dat pensioen vrijgesteld loon is. Pas bij uitkering van het pensioen wordt het belast. 

Dat betekent dus dat de werkgever de storting op een bancaire lijfrente níet als vrijgesteld loon mag verwerken. De betaling is gewoon belast. Dat betekent dat de bijdrage gebruteerd moet worden óf netto ingehouden moet worden op het loon. En dan niet als eigen bijdrage op pensioen, maar als een volledige netto inhouding. Vergoedt de werkgever de bijdrage, dan moet er dus gewoon loonheffing over afgedragen worden én daar bovenop sociale premies ingehouden worden. Keuze voor eindheffing is ook mogelijk.

Ander kenmerk van de lijfrente is dat de premie voor de werknemer belast is als hij/zij de premie betaalt aan de aanbieder van banksparen. Steeds vaker betaalt de werknemer niet zelf aan de aanbieder, maar doet de werkgever dit. De werkwijze sluit niet aan bij de eisen van de wet. 


Standpunt aftrekbaarheid lijfrente door werkgever

Specifiek in de situatie dat de werkgever de lijfrente premie (of inleg) betaalt namens de werkgever heeft de kennisgroep van de Belastingdienst een duidelijk standpunt ingenomen. 

Kortgezegd neemt de Belastingdienst het standpunt in dat de premies in dit geval "drukken" op de de werknemer en daarom zijn de premies voor de werknemer gewoon aftrekbaar. Het maakt niet uit of de inleg wordt ingehouden op het nettoloon of dat de werkgever middels eindheffing de loonbelasting over deze vergoeding afdraagt. 

Keuze

Dat betekent dat je als werkgever de keuze hebt om te kiezen voor inhouding als netto loon of als eindheffing. Zeker als je toch de bijdrage in het loon wilt vergoeden, kan het de moeite waard zijn om te kijken wat het meest gunstig is. 

Wat kan Vallura betekenen?

Vallura kan je helpen met het maken van de keuze omtrent de verloning. Onze belastingadviseur helpt je met uitleg over de  verschillen en maken van de beste keuze.  Maar Vallura kan veel meer. Overweeg je om te starten met pensioen voor je werknemers en twijfel je tussen de bijdrage via banksparen óf een pensioenregeling? Wij adviseren je hier over en delen kennis via onze blog. Denk je aan een pensioenregeling, dan is onze quick scan de perfecte start. 

Heb je eenmaal gekozen voor banksparen? Dan leert onze ervaring dat werknemers toch even wat hulp nodig hebben om daadwerkelijk goede keuzes te blijven maken. Hoeveel is slim om maandelijks te sparen? Waar doe ik dit? En wat regel ik als alternatief op nabestaandenpensioen? 

Stuur ons een berichtje via het contactformulier en we nemen contact met je op om te overleggen wat we voor je kunnen betekenen. 

Bron

Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting | KG:070:2024:1 Lijfrentebedragen werknemer door werkgever rechtstreeks betaald aan lijfrente-aanbieder | Publicatiedatum 04-06-2024

Terug naar kennisblogs
Door op de onderstaande knop te klikken gaat u akkoord met ons Privacybeleid.