Beginnen met pensioen opbouwen

Zoals veel ondernemers denken: "mijn bedrijf is mijn pensioen". Totdat blijkt dat de waarde tegenvalt ten opzichte van wat je nodig hebt, er een crisis uitbreekt of je het bedrijf toch niet zo goed verkocht krijgt. Het gebeurt dagelijks. Met pensioen zorg je voor zekerheid en vooral: meer rust.

Als ondernemer regel je jouw pensioenopbouw zelf. Door je vermogen slim in te zetten ben jij verzekerd van een goede en onbezorgde oude dag. Hoe dit het beste kan, is voor iedereen anders.


Pensioenplan
Vallura is specialist in pensioenen voor ondernemers. Voor een goed advies met garantie op een goed financieel pensioen helpen wij je met ons pensioenplan. Dat gaat verder dan het afsluiten van een financieel product. Hoe denken we dat je toekomst eruit ziet?  Welke wensen heb je? Welke risico's wil je wel/niet lopen? En hoe verhoudt zich dit tot je inkomsten en vermogen uit de zaak? Het pensioenplan voorziet in een concreet antwoord.

Tarief (2024)
Wij bieden de keuze voor een vaste prijs of raming met nacalculatie. De vaste prijs is op maat en passend bij de situatie. De prijs voor een parttime ZZP-er ligt lager dan voor een ondernemer met een BV en een eigen bedrijfspand.  
Daarnaast heb je de keuze om een serviceabonnement af te nemen van €18,- per maand of voor €10,- meer all-in.

Uitgebreide informatie tarieven voor ondernemers

Terug naar 'ik ben ondernemer'

Onze kernwaarden

  • Waardecreatie
  • Co creatie
  • Passie
  • Betekenisvol

FAQ

Hoe bouw je als ondernemer pensioen op?

Wil je als ondernemer een oudedagsvoorziening opbouwen? Een fiscale oudedagsreserve (FOR) lijkt pensioen te zijn, maar dat is het niet. Over dat deel van de winst betaal je pas later belasting. Wel kan hiermee meer liquiditeit in de onderneming gehouden worden en bij bedrijfsbeëindiging de waarde in een pensioen (of beter: lijfrente) worden ondergebracht voor inkomen tijdens de oudedag. Tijdens de jaren van ondernemen alvast geld onderbrengen in zo’n lijfrente is een goede optie om je pensioen minder afhankelijk van de toekomstige bedrijfswaarde te laten afhangen én levert extra belastingvoordeel op. Sparen of beleggen in privé kan natuurlijk ook.

Wat kost een pensioen voor een ondernemer?

Uit onderzoek blijkt: ondernemers denken gemiddeld € 2.869 tot € 2.979 per maand nodig te hebben voor hun pensioen. Van de ondernemers denkt 62 procent hiervoor op dit moment te weinig geld opzij te hebben gezet. Maar hoeveel geld je dit nú kost is sterk afhankelijk van je leeftijd en de hoeveelheid rendement die je kunt maken. Als je als ondernemer al vanaf ‘de start’ begint met de zorg voor inkomen voor later is dat véél goedkoper dan als je de eerste jaren niks doet. Met ‘tijdig’ beginnen komen veel ondernemers op zo’n € 100-300 aan (netto) kosten per maand. Maar er zijn ook ondernemers die maandelijks € 1500 nodig hebben om te zorgen dat er voldoende pensioen is.

Wat levert mij het meeste op als ondernemer?

Veel ondernemers kiezen, gesteund door hun boekhouder of assuradeur, snel voor een bancaire lijfrente. Dat was jaren geleden standaard, nu levert het niet veel meer op. Voor jonge ondernemers leveren beleggingsoplossingen vaak dubbel zoveel geld op vanaf de pensioenleeftijd.

Wanneer kan ik het beste beginnen met pensioen opbouwen?

Wist je dat je in je eerste jaren als ondernemer het meeste kunt verdienen met je pensioen? Als je eerst 5 jaar niks aan je pensioen spaart kost dat al gauw 20% van je hele pensioen. Dat gaat al snel over tienduizenden euro's. Inhalen kost extra veel geld en de belastingregels maken inhaal over teveel jaren ineens niet mogelijk.

Hoe zit het met belastingvoordeel?

Het belastingvoordeel op sparen voor je oudedag in een lijfrente- of pensioenproduct wordt onderschat. Tariefvoordeel, vrijstelling van vermogensheffing zorgen ervoor dat je rendement blijft aan het doortellen. Om 4% rendement in je lijfrente of pensioen te halen moet je op een andere manier 6,5% rendement halen om op dezelfde uitkomst te komen.

Waarom moeten ondernemers zelf voor hun pensioen zorgen?

Als ondernemer is pensioen bijna nooit automatisch geregeld. Dit in tegenstelling tot de situatie bij werknemers. Dit komt doordat veel werknemers van oudsher zijn 'verzameld' in CAO's en in het verlengde daarvan hebben vertegenwoordigers in de branche samen afspraken gemaakt over de verplichte pensioenopbouw. Dit gebeurt namens werkgevers en werknemers. En dus niet namens ondernemers. Ondernemers vallen daarom (meestal) buiten deze gezamenlijke afspraken, waardoor zij zelf over hun pensioen mogen nadenken.

Hoeveel moet ik opzij zetten voor pensioen?

Waar je bij werkgevers al snel ziet dat de 'kosten' van pensioen oplopen tot 20% van het salaris is dit voor de ondernemer niet zo makkelijk te zeggen. Het hangt enerzijds af van je verwachte inkomensbehoefte later, maar ook van het rendement dat je op het geld maakt dat je opzij zet. Met een lager rente moet je meer opzij zetten dan met een (verwacht) hoger beleggingsrendement.  In de praktijk variëren de bedragen voor ondernemers daarom sterk. Van € 100 per maand tot meer dan € 1.000 per maand.

Is pensioen voor een ZZP-er of andere ondernemer verplicht?

Voor de meeste ondernemers, waaronder ZZP-ers is dit niet verplicht. Het is natuurlijk wel slim om iets te regelen en zeker niet te wachten tot je bijna met pensioen gaat. Hoewel er plannen bestaan om pensioen voor ZZP-ers verplicht te maken, zijn deze niet concreet. Voor sommige ondernemers in bepaalde branches is pensioen wel verplicht. Bijvoorbeeld voor schilders, fysio therapeuten en ondernemers in de afbouw.