De pensioenjackpot doet zijn intrede: Wetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen is aangenomen

De pensioenjackpot doet zijn intrede: Wetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen is aangenomen

Op 17 november 2020 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen aangenomen. Dit biedt de mogelijkheid om mensen meer flexibiliteit te geven in de aanwending van hun pensioenkapitaal. Een onderdeel van dit principeakkoord is het ‘bedrag ineens’, de pensioenjackpot. Daarmee bedoelen we het volgende: op pensioendatum kunnen mensen in één keer maximaal 10% van het pensioen opnemen.

Op het eerste oog klinkt dit wellicht aantrekkelijk. Mogelijke bestedingsdoelen van de opname van het bedrag ineens zijn aflossing van schulden, reizen of verbouwing van de woning. Een positieve verandering zou je zeggen, maar is het wel echt zo’n jackpot?

Het bedrag kan bijvoorbeeld ineens zeer ongunstig uitpakken wanneer je recht hebt op toeslagen. De opname van het bedrag ineens zou kunnen betekenen dat je het recht op toeslagen verliest en de eerder in het jaar ontvangen toeslagen moet terugbetalen. Als je het op die manier bekijkt is er een reële kans dat er dan nagenoeg niets meer van de jackpot overblijft.

Om een beeld te schetsen: een gemiddeld pensioen is € 250.000 waard. Dit geeft recht op een bedrag ineens van € 25.000. Over dit bedrag dient nog belasting betaald te worden en wordt er mogelijk dus gekort op toeslagen. Per saldo kan in het meest ongunstige geval slechts een nettobedrag van € 5.000 overblijven. Zo blijft er dus weinig over van de beoogde jackpot en zal er in de toekomst ook nog eens 10% van het pensioeninkomen levenslang worden gekort.

Benieuwd naar wat dit betekent voor jouw situatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Terug naar nieuws