Gevolgen ondernemer principeakkoord pensioenstelsel

Gevolgen ondernemer principeakkoord pensioenstelsel

De wijzigingen uit het principeakkoord voor ondernemers kunnen worden samengevat op de onderdelen van pensioenkeuze en arbeidsongeschiktheidsverplichting.

Verplichte AOV verzekering

Het akkoord spreekt over een verplichting voor ZZP-ers. Op welke manier deze verplichting precies vormgegeven gaat worden is vooralsnog niet duidelijk, maar een verplichting zit er dus echt aan te komen. Wel komen er mogelijkheden voor uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de agrarische sector.

Geen verplicht pensioen, wel meer keuze en voordeel

Partijen hebben beoordeeld dat er grote verschillen tussen ondernemers zijn als het om het sparen voor pensioen gaat en constateren bovendien dat ondernemers op veel verschillende manieren zorgen voor pensioen. Daar komt een keuze bij. Want het sparen van pensioen bij pensioenfondsen (zoals werknemers dat doen) gaat ook mogelijk worden. Verder wordt pensioensparen ook fiscaal interessanter. Details hiervan ontbreken.

Minder snelle stijging AOW leeftijd

De pensioenleeftijd gaat minder snel omhoog. De AOW leeftijd wordt 66 jaar + 4 maanden en gaat langzamer omhoog tot 67 jaar in 2024. Zo is de AOW leeftijd in 2023 66 jaar en 10 maanden. Daarna stijgt de AOW leeftijd minder hard. Nog maar met 8 maanden per stijging van de levensverwachting met 12 maanden. 

Medewerkers makkelijker begeleiden naar eerder stoppen met werken

Er komen ook mogelijkheden om werknemers fiscaal gunstiger met vroegpensioen te sturen. Dit vroegpensioen (RVU) is momenteel nog fiscaal extra belast. Het wordt mogelijk om het AOW gat zonder boete aan te vullen in de periode voor 3 jaar voorafgaand aan de AOW leeftijd, waarbij de medewerker zelf het eigen pensioen gaat vervroegen.

Terug naar nieuws