Nieuw formulier opgave verdeling pensioen bij echtscheiding

Nieuw formulier opgave verdeling pensioen bij echtscheiding

Het formulier voor ex-partners om hun pensioenuitvoerders te informeren over de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding is geactualiseerd.

Formulier verdeling ouderdomspensioen bij scheiding
Met het formulier informeren scheidende partners hun pensioenuitvoerder(s) over de scheiding en de afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen bij echtscheiding of einde van het geregistreerd partnerschap.

Ex-partners hebben bij echtscheiding in de basis recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Dit is geregeld in de Wet Verevening Pensioen bij echtscheiding. (Ex-)partners kunnen hiervan afwijken.

Insturen formulier
Het is belangrijk dat het formulier, zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen twee jaar na het tijdstip van de scheiding wordt opgestuurd naar de pensioenuitvoerder. Anders moeten partners dit zelf onderling verrekenen. De pensioenuitvoerder betaalt het verdeelde ouderdomspensioen vanaf pensioeningangsdatum alleen aan beide ex-partners uit als het formulier tijdig is ingezonden. Dat betekent niet dat zonder inzending van het formulier de rechten op verdeling vervallen. Ook wanneer de ex-partners het formulier te laat of helemaal niet sturen naar de pensioenuitvoerder blijft het recht op pensioenverevening bestaan. Uitsluitend het recht op rechtstreekse uitbetaling door de pensioenuitvoerder vervalt dan.

Wat doen wij?

Vallura ondersteunt bij echtscheidingen en adviseert over de mogelijkheden van pensioen. Een goed advies kan voor beide partijen veel geld opleveren of onverwachte uitwerkingen in de toekomst voorkomen. De waarde van pensioen loopt in de praktijk vaak snel op. Een goed advies betaalt zich daarom al snel terug. Naast advisering over de verdeling helpt Vallura bij het invullen en insturen van deze formulieren in de afwikkeling van de verdeling van de (huwelijks)gemeenschap. Tot slot komt het in de praktijk nog wel eens voor dat als gevolg van echtscheiding één der partijen een pensioengat oploopt of onvoldoende inkomensdekking bij overlijden van de ex-partner heeft. Ook dan kan Vallura u adviseren en u helpen om uw zaken goed te regelen.


Download het formulier op de website van rijksoverheid.

Terug naar nieuws