Samenwerkingsverband met investeringen groter dan € 56.000 opgelet!

Samenwerkingsverband met investeringen groter dan € 56.000 opgelet!

Volgens het gerechtshof is voor de kleinschaligheids investeringsaftrek anders dan standaard in de meeste aangifteprogramma's wordt berekend. In ieder geval is de uitkomst van de berekening anders dan in de praktijk werd gedacht. Hiermee kunt u uw voordeel doen als in de afgelopen jaren een investering van dergelijk omvang (tussen € 56.000 en € 315.000) in een jaar is gedaan, of als u dit soort investeringen nog gaat doen. Het voordeel kan oplopen tot duizenden euro's netto belastingvoordeel!

Nadere toelichting toepassing investeringsaftrek bij samenwerkingsverbanden
In het verleden is de wettekst aangepast om te voorkomen dat bij samenwerkingsverbanden een hogere belastingaftrek kan worden toegepast dan in de situatie waarin de BV de rechtsvorm is. Investeringen moeten voor de toepassing van deze aftrekpost worden samengeteld, waardoor de relatieve aftrekpost per partner in samenwerkingsverband lager wordt. Toen werd de aftrekpost als percentage berekend van de investering, waarbij het percentage afnam naarmate de investering groter werd. In 2010 is dit systeem gewijzigd. Bij investeringen tussen circa € 55.000 en € 102.000 geldt een vast aftrekbedrag. Geen percentage meer. 

Daarnaast geldt dat als er sprake is van buitenvennootschappelijk vermogen, dus als de investering niet in de gezamenlijke onderneming wordt gedaan, dit moet worden samengeteld met de investeringen die wél in het samenwerkingsverband worden gedaan. 

De meeste aangifteprogramma's kennen de aftrek toe als percentage van het aandeel van de partner in het totaal van de investeringen. Volgens het Hof is dit onjuist als sprake is van buitenvennootschappelijk vermogen. 

Wat kunt u doen?

Heeft u in het verleden een aangifte ingediend waar de investeringsaftrek anders is verwerkt? Dan kunt u een verzoek tot aanpassing van de aangifte indienen. Gaat u nog investeren? Dan kan het interessant zijn bepaalde investeringen zelf te doen en niet op naam van de maatschap, waardoor een grotere investeringsaftrek geclaimd kan worden.

Wat kan Vallura voor u betekenen?

Vallura kan u helpen nagaan of in uw geval er mogelijkheden tot belastingteruggave zijn over uw investering en namens u verzoeken tot het overgaan tot belastingteruggave. Daarnaast kan Vallura u adviseren over de toepassing in het geval bij nieuwe investeringen of nog in te dienen aangiftes inkomstenbelasting.

Terug naar nieuws