Tot wanneer kan een pensioenfonds achtstallige premie vorderen

Tot wanneer kan een pensioenfonds achterstallige pensioenpremie opeisen?
Pensioenfondsen kunnen niet betaalde pensioenpremies zonder specifieke verjaringstermijnen opeisen. De algemene verjaringstermijn is 5 jaar. Soms is een verjaringstermijn van 20 jaar mogelijk.

Algemene verjaringstermijn
De algemene verjaringstermijn voor de betaling is 5 jaar, met ingang van de dag volgend op de dag waarop de vordering opeisbaar wordt. Dit geldt ook voor pensioenpremies.

Verjaringstermijn van 20 jaar mogelijk
Een pensioenfonds hoeft het niet bij de verjaringstermijn van 5 jaar te laten. Het fonds kan namelijk niet alleen de pensioenpremie met terugwerkende kracht eisen, maar ook een schadevergoeding. Daarvoor geldt een termijn van 20 jaar.

Voor een pensioenfonds kan een schade ontstaan. Bijvoorbeeld als een werkgever zich niet heeft aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Terwijl de werkgever dat wettelijk verplicht is.
Blijkt bijvoorbeeld dat een werkgever al 15 jaar ten onrechte niet is aangesloten? Dan kan dat pensioenfonds over al die jaren een schadevergoeding eisen. De hoogte van de schadevergoeding kan bestaan uit de achterstallige premies en mogelijke boetes en rente. De werkgever moet de vergoeding dan betalen.

Bron: Rijksoverheid

Terug naar nieuws