Meer duidelijkheid einde DGA pensioen Nederbelg

Gevolgen bij afkoop niet-ingegane uitkeringen

In het kort wordt door België bij afkoop het standpunt ingenomen dat Nederland mag heffen over de uitkering waarover belasting wordt betaald en dat België heft over de korting die Nederland geeft. Is er nog een opdracht van bestuurder of zaakswaarnemer, dan maakt de afkoop onderdeel uit van de bezoldiging als bedrijfsleider. Belastingheffing vindt daarmee plaats tegen het progressieve tarief. Is er géén dergelijk opdracht, dan is de gratis kapitaal regeling van toepassing. Afhankelijk van het al dan niet bereiken van de periode van 5 jaar vóór de pensioenleeftijd vindt belastingheffing plaatst als pensioenuitkering tegen het progressieve tarief van 25-50%of het proportioneel tarief van 16,5 - 20% (exclusief gemeentelijke heffingen).

Gevolgen bij afkoop van ingegane uitkeringen

In de meeste gevallen betreft de afkoop een groter bedrag dan € 25.000. Als de DGA nog een opdracht van bestuurder of zaakswaarnemer heeft, heft België tegen het progressieve tarief. Als er géén opdracht is, mag Nederland heffen over de afkoopwaarde na toepassing van de korting en heft België over het kortingsgedeelte onder de gratis kapitaal regeling (zie hiervoor).

Vervolg

Zowel de verdragsrechtelijke uitleg als de toelichting van de heffing door België zijn nog niet verder verduidelijkt op de consequenties voor de omzetting naar een ODV. Dit gebeurt op een later moment. In de Nederlandse afkoopregeling wordt een hogere korting geboden als voor het jaareinde het pensioen wordt afgekocht. De korting daalt per 1 januari 2018 en per 1 januari 2019, waarbij tot 1 januari 2020 gebruik kan worden gemaakt van deze afkoopregeling. Nu dat België bevestigd heeft te heffen over het gedeelte waarover Nederland korting verstrekt, wordt het belang voor de in België wonende DGA wat kleiner om voor het verstrijken van het jaareinde de afkoop PEB af te ronden. De heffing in Nederland wordt weliswaar lager door toepassing van een hogere korting, maar de heffing in België wordt daarmee hoger. De tariefverschillen tussen Nederland en België kunnen wél voordeel opleveren bij een tijdige keuze. Dit blijft rekenwerk op maat.

Terug naar nieuws