Het regeerakkoord vanuit pensioenperspectief voor de ondernemer

Het regeerakkoord vanuit pensioenperspectief voor de ondernemer

Nog maar twee schijven en lagere tarieven in de inkomstenbelasting

Belastingverlaging, klinkt goed. Nog maar twee schijven, klinkt makkelijk! Maar eigenlijk zijn het drie schijven. Want vanaf de AOW datum blijft het inkomstenbelasting tarief lager. U kunt als ondernemer dus voordeel blijven halen uit sparen voor uw pensioen via een lijfrente. Het belastingtarief wordt 36,93% tot € 68.000 inkomen en 49,5% over het meerdere. Dat is grofweg 3% minder belasting. Fijn!

Máár... minder nadrukkelijk komt uit het voorstel naar voren dat de aftrek van lijfrente premies en alle andere aftrekposten nog alleen tegen het lage tarief gaat. Daarmee is een belangrijk voordeel meteen weg. De aftrek tegen het lagere tarief gaat dan ook gelden voor de aftrek van uw AOV verzekering bijvoorbeeld! Als dit doorgaat, dan kan de DGA beter pensioen gaan sparen via een pensioenverzekering dan via een lijfrente! Benadert u de leeftijd dat u wilt gaan stoppen met uw bedrijf? Dan kan het raadzaam zijn om de fiscale oudedagsreserve (FOR) al eerder af te storten en hierbij toch het hogere aftrek tarief te benutten!

BV's met uitkerende pensioenen hebben pech!

In de regel is het zo dat als het bedrijf verkocht is, de resterende BV jaarlijks verlies maakt door oprentende oudedagsvoorzieningen (pensioen en lijfrente). Bij overlijden van de DGA ontstaat er een boekhoudkundige winst. Die kan meestal grotendeels verrekend worden met de verliezen die jaarlijks worden opgespaard. In het regeerakkoord staat dat de toekomstige verliezen nog maar 6 jaar 'houdbaar' zijn. Dat betekent dat bij overlijden de BV eerder belasting moet gaan betalen. Het wordt nog slimmer om uw BV eerder op te heffen dus.

Leven van uw opgebouwde kapitaal in de BV: ook pech!

Het tarief voor de vennootschapsbelasting gaat omlaag en de dividendbelasting wordt afgeschaft. Dat klinkt goed. Maar dat de dividendbelasting wordt afgeschaft, betekent niet dat u geen belasting meer betaalt over uw dividenduitkering. Die betaalt u nog altijd via aanmerkelijk belang (box II) heffing. Het het tarief daarop gaat stijgen van 25% naar 27,3% in 2020 en 28,5% in 2021. Wilt u leven van uw vermogen in de BV? Kijk dan of u vóór die tijd extra uitkeringen kunt doen tegen het lagere tarief van 25%! De vrijstelling van vermogen in box III wordt iets groter en het belastingtarief moet op termijn afhankelijk zijn van het feitelijke rendement. Daardoor zal het gunstiger worden om uw (laag renderend spaar)geld privé te hebben dan voorheen.

En nu?

Het is nog wachten totdat het regeerakkoord concreet naar wetsvoorstellen worden omgezet en daadwerkelijk van kracht gaan worden. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden om uw persoonlijke situatie te verbeteren!


Terug naar nieuws