Ik ga bijna met pensioen

Als ondernemer heb je het maximale uit jezelf en jouw bedrijf gehaald. De tijd om te gaan genieten van een welverdiend pensioen is aangebroken. Maar hoe kun jij jouw pensioenpotjes het beste inzetten? En is vermogen niet direct nodig, wat kun je daar dan het beste mee doen? Plan tijdig hoe je jouw pensioenpotjes het beste in kunt zetten en hoe jij het beste met jouw vermogen om kunt gaan, zodat je zorgeloos jouw oudedag in kunt gaan.


Pensioenplan
Vallura is specialist in pensioenen voor ondernemers. Voor een goed advies met garantie op een goed financieel pensioen helpen wij je met ons pensioenplan. Dat gaat verder dan het afsluiten van een financieel product. Hoe denken we dat je toekomst eruitziet. Welke wensen heb je en welke risico's wil je wel/niet lopen. En hoe verhoudt zich dit tot je inkomsten en vermogen uit de zaak? Het pensioenplan voorziet in een concreet antwoord.
Daarnaast heb je de mogelijkheid om een serviceabonnement bij ons af te nemen. Ons serviceabonnement voor ondernemers is gericht op het bewaken van je pensioensituatie. We administreren de correspondentie van jou, je accountant en de verzekeraar. We toetsen jouw situatie tenminste 1x per jaar. Is het wenselijk een aanpassing te doen? Dan verneem je dat van ons. Pas je het ook aan? Dan garanderen we jou ook een goed pensioen. Het standaard abonnement, gericht op signaleringen, kan worden uitgebreid naar een all-in abonnement waarin ook onze adviezen en verwerkingen op de uitvoering van aanpassingen zijn inbegrepen.

Een lijfrente kapitaal komt vrij, wat nu?
Je hebt in het verleden een pensioen- of lijfrenteproduct afgesloten en premie betaald. Dit kapitaal komt beschikbaar. Jij wilt echter nog even doorgaan als ondernemer. Wij begrijpen dat. Met een verkort advies voor het expirerende kapitaal heb jij snel inzicht welke mogelijkheden je hebt. Afhankelijk van de uitkomst passen wij het ook voor je aan. Ook bewaken wij of dit voor de toekomst nog altijd optimaal voor je is. Zo kun jij je blijven richten op jouw bedrijf en is jouw pensioenpositie toch geborgd.

Tarief (2024)
Een persoonlijk advies wordt aangeboden tegen een vaste prijs, welke is gebaseerd op een uurtarief van € 111,-. Deze prijs is inclusief het afsluiten van een uitkerend pensioen- of lijfrente product als dit uit het advies komt. Voor het onderhoud van jouw pensioenvermogen neem je een servicecontract af. De kosten hiervoor bedragen € 18,- (exclusief BTW) per maand.

Heb jij in de verleden jaren al meerdere pensioenpotjes gespaard? Dan bevelen wij sterk aan om met een inkomens- en vermogensplaatje het totaal inzichtelijk te maken. Ook hiervoor wordt een prijs afgegeven inclusief het eventueel oversluiten van de andere bestaande producten naar nieuwe producten.

Uitgebreide informatie tarieven voor ondernemers

Terug naar 'ik ben ondernemer'

  • Persoonlijk
  • Onafhankelijk
  • Persoonlijk
  • Persoonlijk
  • Persoonlijk

FAQ

Wanneer kan ik als ondernemer met pensioen?

Je bepaalt als ondernemer zelf wanneer je met pensioen gaat. Je hoeft niet te wachten tot de pensioenleeftijd. Van belang is of je voldoende geld of andere pensioeninkomsten hebt om van te kunnen leven. 

Moet ik afrekenen met de Belastingdienst als ik met pensioen ga?

Dit is een veelgestelde vraag en wisselt nogal per situatie. Het is niet zo dat je moet afrekenen als je met pensioen gaat. Het kan wel zo zijn dat als je stopt met ondernemen dat je nog wat extra belasting moet betalen. Bijvoorbeeld als je iets verkoopt dat meer oplevert dan waarvoor je het hebt gekocht (of meer is dan er na afschrijving in de boeken staat). Dan valt deze boekwinst in je winst en daarover moet je belasting betalen. Met name bij de verkoop van oudere panden die in waarde zijn toegenomen komt dit nogal eens voor. Ook hebben sommige ondernemers gebruik gemaakt van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Dat is een soort belastinguitstel, waarover je uiteindelijk belasting moet betalen als je stopt met ondernemen. 

Hoe voorkom ik dat als ik stop met ondernemen alles naar de belastingdienst gaat?

Allereerst is de vraag of en hoeveel geld er zonder nadere actie naar de belastingdienst gaat. Als je bij de bedrijfsbeëindiging bijzondere verkoopwinsten maakt, kun je er voor kiezen om (een deel van) die winst te storten op een geblokkeerde bankrekening (banksparen) of verzekering (lijfrente), waardoor je de belastingheffing uitstelt. De bank of verzekeraar gaat je hiervan in de daarop volgende jaren een uitkering doen. Pas dan wordt er belasting betaald. Omdat het belastingtarief in Nederland ná de AOW leeftijd veelal lager is dan vóór de AOW leeftijd en omdat in Nederland het belastingtarief bij de heffing over een hoge winst in één keer vaar hoger is dan een gespreide heffing, kan dit een aanzienlijk belastingvoordeel opleveren. 

Kan ik als ondernemer al op m'n 60e met pensioen?

Ja dat kan. Jij bepaalt. Je krijgt alleen niet eerder een AOW uitkering. En om financieel rond te kunnen komen, zul je over voldoende geld of vermogen moeten beschikken om vanaf die 'eerdere' leeftijd te kunnen stoppen met ondernemen. 

Ik ga bijna met pensioen als ondernemer, welke tips zijn er?

Breng in beeld hoe je er voor financieel voor staat. Wat heb je nodig en hoeveel heb je  Vaak kan door slim inzetten van belaste winst, het moment van bedrijfsbeëindiging of verkoop nog extra belasting bespaard worden waardoor je meer voor jezelf overhoudt. Kijk daarom zeker 3 jaar voor je gewenste pensioendatum naar je mogelijkheden om te voorkomen dat je onnodig geld laat liggen.